O meni

Ana Kovačević, rođena je 1988. godine u Beogradu, gde je sa najvišom ocenom diplomirala, završila specijalizaciju, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Jokut Mihailović. Dobitnica je nagrade iz Fonda „Slobodanka Milošević-Savić“ za najboljeg studenta klavirskog odseka. Završila je osnovnu muzičku školu „Vladimir Đorđević” kao đak generacije, u klasi prof. Jelene Filotić, i klavirski i teoretski odsek u srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski”, u klasi prof. Olge Bauer, sa nagradom za najbolji diplomski ispit. U toku školovanja intenzivno se usavršavala kod prof. Aleksandra Bauera.Usavršavala se i dalje na seminarima Jevgenija Starodupčeva, Natalije Trul, Lovra Marušića, Aleksandra Sinčuka i Mihaila Udea. Radi u srednjoj muzičkoj školi „Davorin Jenko” kao profesor klavira i korepetitor na odseku gudačkih instrumenata od 2012. godine.

Na brojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima osvajala je nagrade: laureat takmičenja „Slobomir International Music Competition“ (2015), prva nagrada u okviru klavirskog dua sa Katarinom Klepić (2009); laureat IX međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko“ (2012); druga nagrada na troetapnom IV konkursu za mlade pijaniste „Dimitar Nenov“ (2011) itd. U srednjoj i nižoj muzičkoj školi takođe osvaja brojne na grade (prve nagrade na Memorijalu „Dr Vojislav Vučković“, na Promenadi klavirskih talenata 2007, 2006, 2005, 2004, na Republičkom takmičenju muzičih i baletskih škola 2003; laureat na Međunarodnom festival mladih pijanista „Art studio“ u Šapcu 2003. itd).

Redovno priređuje koncerte kao solista i kamerni muzičar. Svirala je u svim značajnim salama u Beogradu (Velika sala i Muzička galerija Kolarčeve zadužbine, Dom Vojske Srbije, Skupština grada Beograda, Galerija SANU, Kulturni centar Beograd, Ruski dom, Kucera, KC Čukarica i dr). Premijerno je izvela „Končertino za klavir i kamerni orkestar“ op. 205 Dejana Despića, sa umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” (dirigent Rade Pejčić, 2016). Nastupila je u Teatru Arsoli u Italiji (2016), kao i na završnom koncertu pobednika konkursa „Marija Kanals“ u Barseloni kao gost i nekoliko puta kao učesnik „OFF Festivala“ u okviru istog konkursa (2012, Španija). Izvela je Listov I klavirski koncertu Es-duru s umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” (dirigent Draško Janković, 2017) kao i sa Razgradskom filharmonijom (dirigent Krasen Ivanov – 2011, Bugarska). Gostovala je više puta na radiju i televiziji („Dragstor ozbiljne muzike“ Dejana Đurovića, „Susretanja“, „Vreme sporta i razonode“ Radio-Beograda, „Dnevnik muzičke omladine“ Radio Novi Sad, emisije „Nedeljom uveče“ i „Sve boje života“ na programu RTS 2). Održala je solističke koncerte u Galeriji SANU (2019, 2016), Skupštini grada Beograda u okviru Oktobarskih odjeka „Šopen Festa“, u KCB-u (2018, 2015), SKC-u (2014), u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“(2013), kao i nekoliko puta u okviru ciklusa „Ponedeljkom u Đorđeviću“ (MŠ „Đorđević“). U kamernom duu sa violinistom Draganom Petakovićem održala je zapažen koncert u okviru Drugog FRONT festivala u KCB-u (2015). Aktivna je na sceni i u multimedijalnim projektima u domenu moderne umetničke muzike – projekti „Tišina i ništa“ u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, „Čovek s kišobranom“ i „Imaginarni pejzaži Džona Kejdža“ u KCB-u, kao i „Srédina sredina“ u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

sr_RSSerbian